Op NXT

NXT voor jou

Dicht bij jou

NXT is voor alle niveaus van het vmbo en ook voor leerlingen die praktisch leren en op havo-niveau onderwijs willen krijgen. Wij hebben aandacht voor de individuele leerling. Daar staan wij voor. Dat betekent dat wij dichtbij zijn. 

Dichtbij jouw talent. Dichtbij wat jij nog wil leren. 

Dichtbij de combinatie van praktijk én theorie. Wij geloven in een groeimindset bij al onze leerlingen en collega’s, dit zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en zin om te leren. Een groeimindset helpt iedereen om het beste uit zichzelf te halen.

Vakcollege en vakroutes

NXT Maarsbergen is een Vakcollege. In ons onderwijs bieden we een praktische onderwijsroute aan: de vakroute. De vakroute kenmerkt zich door leren en oriënteren in de praktijk vanaf leerjaar één. 

De vakroute is gericht op jongeren met een praktische leerstijl, die graag actief bezig zijn. NXT Maarsbergen biedt alle twee de vakroutes aan: de Vakroute Techniek en de Vakroute Mens & Dienstverlenen. 

De vakroute is een brede vakopleiding. Ons onderwijs is ingericht op de beroepen van morgen. In het Vakcollege wordt continue aandacht besteed aan de loopbaan-oriëntatie van de leerlingen door middel van loopbaangesprekken en reflecteren op beroepsgerichte opdrachten. Onze leermiddelen en onze schoolinrichting binnen de vakroute zijn gericht op (zelf) ontdekkend leren, waarbij de leerlingen leren door het opdoen van ervaringen en door het nadoen (imiteren). Leren door doen.

De basis-
en kaderberoeps-
gerichte leerweg
vanaf leerjaar 2

Binnen de vakroutes maken onze leerlingen in leerjaar 2 kennis met onze vier profielen:

  • Horeca, Bakken en Recreatie (HBR) 
  • Mobiliteit en Transport (MOBT)
  • Produceren, Installeren en Energie (PIE)
  • Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

Na leerjaar 2 kiezen de leerlingen één profiel uit om verder in te leren. Naast de profielvakken kunnen de leerlingen keuzevakken en/of specialisaties volgen. Op deze manier kunnen zij ook zelf vorm geven aan hun opleiding. Bij ons kunnen leerlingen wanneer ze daar aan toe zijn al in leerjaar 3 examen doen in hun beroepsgerichte vak. Hierdoor creëren we ruimte om in leerjaar 4 een dag in de week stage te lopen.

De gemengde leerweg

De gemengde leerweg biedt een combinatie van theoretisch- en beroepsgericht onderwijs. Leerlingen doen examen in vijf algemene vakken (AVO) en één beroepsgericht profielvak en twee keuzevakken. Het programma en het examen van de vijf algemene vakken van de gemengde leerweg zijn gelijk aan de theoretische leerweg. Dit schooljaar is het laatste jaar dat leerlingen in leerjaar 3 kunnen kiezen voor de gemengde leerweg.

De theoretische leerweg

Voor deze leerweg wordt ook nog wel de naam ‘mavo’ gebruikt. Leerlingen van de theoretische leerweg volgen ook in leerjaar 1 en 2 de vakroute, zoals hierboven staat omschreven. Vanaf leerjaar 3 gaan deze leerlingen meer projectmatig aan de slag bij het nieuwe vak Techniek, Innovatief Vakmanschap (TIV). We lopen hiermee voor op de landelijke ontwikkelingen, in 2024 moeten alle vmbo scholen in deze nieuwe leerweg een praktijkgericht programma aanbieden. Deze leerlingen doen in zes theorievakken examen.

De Theoretische Leerweg route met een +

Het concept TL+is een leerlijn in het vakcollege, die aansluit bij de behoeften van havisten om theorie en praktijk te combineren en de relevantie te zien door kennis in de praktijk toe te passen.

De leerlingen krijgen op havoniveau les. De TL+ route neemt de behoeften en kwaliteiten van de havoleerling als uitgangspunt voor het onderwijs. Voordeze leerlingen is het belangrijk dat ze de koppeling tussen theorie en praktijk kunnen maken, zodat ze de relevantie van het leren zien. Ze leren door doen en houden van de afwisseling en uitdaging. Een belangrijk onderdeel van de ontwikkellijn TL+is dat de leerlingen een praktijkgericht vak krijgen, havo-P.

De inhoud van het praktijkgerichte programma (havo-P) daagt leerlingen uit om gefundeerde en beargumenteerde keuzes te maken tussen verschillende oplossingen van vraagstukken van externe opdrachtgevers. Het gaat hierbij om opdrachten waarbij de leerlingen een (experimenteel) onderzoek uitvoeren, (data) analyseren of een technologische toepassing ontwerpen en/of maken. Voor het uitvoeren van zo’n opdracht moet de leerling beschikken over een breed pallet aan kennis en vaardigheden, ook op instrumenteel of praktisch gebied. Ervaring opdoen door kennis toe te passen in een praktische context draagt bij aan het maken van een keuze voor vervolgopleiding of beroep. Op NXT leren leerlingen door: doen, door te ontdekken en samen te werken.


T is For Tech: Sterk Techniek Onderwijs

Bedrijven, scholen en overheid hebben elkaar nodig om het technisch onderwijs stevig op de kaart te zetten in onze regio.Het samen ontwikkelen van actuele, innovatieve en aansprekende lesprogramma’s staat daarbij hoog op de agenda. Wijzijn één van de scholen, samen met het Corlaer College, Het Element en Het Van Lodenstein College die leidend zijn in ditproces.

De groei van de werkgelegenheid in de technische branche vraagt om meer en goed opgeleide vakmensen. De belangstelling voor techniekonderwijs is echter gedaald terwijl de vraag naar technisch geschoold personeel juist toeneemt.Door betere samenwerking met het mbo en het bedrijfsleven maken wij het onderwijsprogramma interessanter, door gebruikte maken van elkaars kennis en faciliteiten. Vanuit een gezamenlijke organisatie T is For Tech wordt enthousiast en efficiënt ingespeeld op de actuele behoeften van de vmboleerling.

Wij zetten als T is For Tech in op 3 doelstellingen in vijf ontwikkellijnen:

1. Actualiseren, innoveren en verbeteren van de kwaliteit van het technisch onderwijs door:

a. Actueel technisch onderwijs aanbieden op het hele vmbo/ havo

b. Professionaliseren en faciliteren techniekdocenten

2. Belangstelling technisch en technologisch onderwijs vergroten bij po, vo, ouders, docenten, door:

a. Motiveren jongeren voor techniek

b. Techniek zichtbaar maken op primair onderwijs (PO scholen krijgen bij ons op school Techniek lessen)

3. Verstevigen samenwerken met technische vmbo’s onderling, vmbo’s in het algemeen, PO, bedrijfsleven en mbo,

door:

a. Centrale organisatie/hotspot/website voor continuïteit in samenwerking , kennisdeling en verduurzaming

b. Dit schooljaar kunnen onze leerlingen van leerjaar 3 en 4 voor het tweede jaar lessen volgen op de hotspot in

Amersfoort.

Stage

Stages zijn belangrijk bij NXT. Van een ministage in leerjaar 1 tot het meedoen en ervaren van ‘het echte werk’ in leerjaar 4. Onze leerlingen geven aan dat zij hun stages als heel waardevol ervaren.

Lessentabel 2022-2023

Klas 1 2 3 4
Niveau

B/K

TL

TL+

B/K

TL/TL+

B/K

GL

TL

TL+

B/K


GL


TL

Sector





Eco

Tech

Eco

Tech

Eco

Tech


Eco

Tech

Eco

Tech



















Nederlands 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Engels 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Duits


2 2 4
4 4 4 4 2 4
4 4 4
Frans

2































Wiskunde (A en B) 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Mens & Natuur 2 2 2
2











Nask 1/Natuurkunde


2 2
4
4 4 4 4
4
4 4
Scheikunde










4




Biologie










2




NLT


































Mens & Maatschappij 3 3 3













Maatschappijleer




2 2 2 2 2 2





Economie


2 2 4
4 4 4 4
4
4 4 4
Vakroute 8 8 8













Beroepsgericht


10 8 8 8 6 6 4 4 4 6 6 6 6 4
Keuzevak Beroepsgericht




4 4









Stage Beroepsgericht











8 8




















Mentorles (incl. LOB) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Steunles 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
NXT-uur* 2 2 2 1 1





1




Sport & Bewegen 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2
BSM
















CKV (project vorm)




1 1 1 1 1 1 1




Profielwerkstuk (PWS)













1 1 1


















Totaal 29 29 31 31 31 33 33 31 31 33 33 33 32 32 29 29 31
Toelichting:

3 en 4 B/K Eco Keuzevak: kiezen uit Duits of wiskunde.
3 GL Tech Keuzevak: kiezen uit Duits of economie.
4 B/K Instromers in lrj 3 geen stage, maar volgen profiel- en keuzevakken.
NXT- uur* Invulling door: digivaardig / burgerschap / Metacognitieve vaardigheden / CKV
TL+ TL + betekent dat de leerlingen op havoniveau les krijgen en het havo-P vak van praktijk krijgen